Lär dig slå frivoliteter

Det finns möjlighet att gå kurs i Frivolitetsknutens regi, se mer under Kurser.
Vill du läsa på och försöka själv kan det också gå bra.

Du behöver en skyttel (helst två), garn, virknål, sax.

För att börja öva behöver du:
– skyttel (eller frivolitetsnål)
– garn i två färger (t.ex. DMC 10 eller merceriserat bomullsgarn 8/4)
– tunn virknål (om skytteln saknar virkkrok)
– sax.
– tålamod!

Ibland kan man hitta material till frivoliteter i handarbetsaffärer, men lättast är att köpa på nätet, se Inköpsställen.

Skyttlar

Man kan slå frivoliteter genom att bara använda sina fingrar, eller att linda upp garnet på en bit kartong eller dylikt. Men för att arbetet ska löpa snabbt och lätt, använder man en skyttel att linda upp garnet på. 

Skyttlarna kan vara av varierande material; guld, silver, trä, ben, elfenben, sköldpadd, metall, pärlemor, celluloid och numera oftast plast. De som är antika är idag eftertraktade samlarföremål – även för de som inte slår frivoliteter. 

Storleken kan variera men idag är de oftast 66-76 mm långa. De större skyttlarna används i de fall man behöver trä upp många pärlor på garnet som lindas på skytteln eller om en större skyttel bättre passar handen.

Skyttlar har ofta en krok eller udd i ena änden till hjälp med sammanfogning av mönsterdelar. En tunn virknål är också till god hjälp vid sammanfogningen.

Tio olika skyttlar av olika utseende.

Frivolitetsnål

En frivolitetsnål är en lång trubbig nål som är jämn i storlek över hela nålen och som inte ändrar storlek över nålsögat. Nålen bör inte vara för tjock jämfört med garnet, då blir knutarna för lösa. Därför finns det flera olika storlekar av frivolitetsnålar. Med skyttel blir knutarna fastare och du behöver inte en annan skyttel bara för att du byter grovlek på garn.

En nål av storlek 3 eller 5 passar till ett bomullsgarn storlek 10. Ju högre siffra desto tunnare nål.

Garn / tråd

Eftersom man i frivoliteter skapar spetsarbeten genom att knyta dubbelknutar över en tråd och därefter skjuta ihop knutarna måste garnet man använder vara utan ojämnheter. Det bör heller inte ha en tendens att tvinna sig alltför mycket. 

Vanligast är att man använder en merceriserad bomullstråd av hög kvalitet. Dessa finns i flera olika grovlekar och i många olika färger. 

Garner anges i en grovlek där ju högre nummer på garnet desto tunnare garn. Märk dock att samma storleksnumrering från olika tillverkare kan vara olika grovlek. En lämplig storlek för nybörjare kan vara 10 eller grövre. 

Vanligt varumärke nu är t.ex. Lizbeth från HandyHands som finns i många olika färger och grovlekar.
Förr i tiden var DMC det dominerande varumärket, men det finns numera i nytillverkning endast i vitt, kritvitt och oblekt. Du kan hitta det i andra färger på begagnat-marknaden om du har tur.

Övriga varumärken kan vara Lizbeth, DMC Cebelia, Ören Bayan, Altin Basak, Mölnlycke, Flora etc.
När du övar kan du använda ett vanligt virkgarn t.ex. Grandi eller bomullsgarn 8/4.

Bomullsgarn DMC och Lizbeth.

Garnets påverkan på motivets storlek

Ju högre nummer garnet har, desto tunnare är det. Bilden visar samma mönster slagna med DMC garn i olika grovlekar. Den vanligaste grovleken är 20.

Instruktioner

De flesta instruktioner är på engelska, men kan vara till utmärkt hjälp ändå. Ibland räcker det med att se för att lära.

Joelle Paulson (Frivole) har en bra film för nybörjare.
– Hur man slår en dubbelknutar i en ring
– Hur man gör en båge
– Hur man gör picoter

Georgia Seitz Online Beginning Shuttle Tatting Class har en film som utöver frivoliteter för högerhänta även visar hur man slår en dubbelknut när man är vänsterhänt. Spola fram c:a 4 minuter in i filmen. Hon som pratar heter Tamie Montgomery.

Läsa och förstå mönster

Att läsa och förstå frivolitetsmönster kan ibland vara lite knepigt, speciellt om de är skrivna på ett annat språk än svenska. Eftersom det är så få mönster som är på svenska medan det finns många att välja på på engelska, är det vettigt att lära sig läsa engelska mönster. 

Mönster till frivoliteter kan vara både skrivna och schematiska, det vill säga illustrerade som bilder.

Bilden visar en illustration av en ring med tre picoter och med 3 dubbelknutar mellan varje picot.
Ett skrivet mönster för samma ring kan se ut så här där varje rad beskriver samma mönster:
1) 3-3-3-3 Cl RW
2) 3 p sep by 3 ds, cl r, rw
3) 3 dbk, 1 p, 3 dbk, 1 p, 3 dbk, 1 p, 3 dbk, vänd.
4) 3 dubbelknutar, 1 picot, 3 dubbelknutar, 1 picot, 3 dubbelknutar, 1 picot, 3 dubbelknutar, slut ringen, vänd arbetet.
5) 3ds 1 p, rep 2 times, 3 ds

Notera att för ringar skrivs det inte alltid ut att ringen ska dras ihop. Det är underförstått i många mönster. En punkt efter instruktionen för en ring betyder ofta ”dra ihop ringen”.  
Likaså kan det vara underförstått att arbetet vänds innan man gör en båge efter en ring (eller en ring efter en båge), ibland så mycket att det är nödvändigt att skriva när man INTE ska vända arbetet.

Nedan är några av de vanligaste engelska förkortningarna och motsvarande svensk översättning. En mer fullständig lista hittar du här.

FörkortningEngelskaSvenska
B eller BPBeadPärla istället för en picot.
C eller ChChainBåge.
CL eler ClrClose ringDra ihop ringen.
CTMContinuous thread methodNär man påbörjar ett arbete utan att garnet är avklippt. Garnet finns lindat på skytteln och på ett garnnystan, eller på skytteln och på en andra skyttel.
DNRWDo not reverse workVänd inte arbetet.
DS Double stitchDubbelknut.
J eller JnJoinSammanfogning.
LJLock joinLåsknut/sammanfogning med skytteltråden.
PPicotPicot.
RRingRing.
RepRepeatRepetera.
RWReverse workVänd arbetet upp och ner. Framsidan blir baksida och upp blir ner.
SR eller S/RSplit ringSplittring. Första hälften av ringen görs som vanligt. Andra hälften av ringen görs med skyttel två och med skytteltråden osträckt. Dubbelknutarna slås i omvänd ordning, andra halvan först och första halvan sist.
SCMRSelf-closing mock ringSjälvstängande falsk ring. När man gör en båge sparas en bit av skytteltråden som en ögla i början, och när bågen avslutas träs skytteln genom öglan och bågen dras ihop som en ring. Jämför MR.
ShShuttleSkyttel.
SLTShoelace trickSkosnöre-trick. Knyt en knut på samma sätt som när man knyter en sko, resulterande i att skyttlarna byter plats. Praktiskt om garnet är på väg att ta slut på en skyttel.
SRSplit ringSplittring. Efter 1985 betyder det oftast splittring, före dess liten ring (small ring). Läs mönstret för att bestämma vilket som gäller.
SS eller SShSwitch shuttlesByt/växla skyttel.
T & CTie & cutKnyt och klipp av garnet.
VSPVery small picotVäldigt liten picot. Görs ofta för att det inte ska synas något mellanrum vid en senare sammanfogning.
1, 2, 3 etc.SiffraAntal dubbelknutar.

Nybörjarmönster

Här är några mönster som lämpar sig för nybörjare. Klicka på bilderna för att se mönstren.


Fjäril

Blomma av bara ringar

Hårband

Spets av bara ringar

Klassisk blomma

Blomma med liggande ringar

Enkelt bokmärke

Liten blomma med pärlor

Kvadratiskt motiv med treklöver